Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2018 15:03 - Липсата на съгласие като основание за нищожност на правните сделки
Автор: lawthoughts Категория: Лични дневници   
Прочетен: 516 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Липсата на съгласие като основание за нищожност на правните сделки

 

Липсата на съгласие е регламентирана като основание за нищожност на правните сделки в чл. 26 от ЗЗД. При едностранните сделки основанието е прецизирано в съдебната практика като „липса на волеизявление“, тъй в тези случаи е налице само едно изявление за разлика от двустранните сделки /договорите/, където са налице две насрещни волеизявления.

Липса на съгласие е налице, когато волята е обективирана външно чрез конкретно поведение, но всъщност не е била налице в психиката на лицето. Недееспособните – малолетните и поставените под пълно запрещение, не могат да формират правно валидна воля – сключените от тях сделки ще бъдат винаги нищожни поради липса на съгласие.

Тук, обаче, следва да обърнем специално внимание на хипотезата, при която лицето не разбира значението и свойството на постъпките си и/или не може да ръководи действията си, НО не е поставено под запрещение. Доколкото едно лице извършва сделки в състояние, непозволяващо му да разбира или ръководи действията си, но преди да бъде поставено под запрещение, е налице хипотезата на чл. 31 ЗЗД.

В случаите, когато лицето не разбира свойството и значението на извършеното, воля е налице. Такава би отсъствала, ако лицето е било поставено под пълно запрещение. Законът свързва дефекта във формираната от страната воля с унищожаемост, а не с нищожност. В този смисъл е установената трайна практика на ВКС. Неспособността да се разбират или ръководят действията по смисъла на чл. 31, ал. 1 от ЗЗД е налице, ако това се дължи на слабоумие или душевна болест, а липсата на воля по смисъла на чл.26, ал.2 от ЗЗД е налице, когато субектът не може да има правно валидна воля, защото е поставен под пълно запрещение – Решение № 117 по гр. д. № 425/99г., ІІ г. о. След като сделката е сключена от дееспособно лице, което при сключването й не е могло да разбира или ръководи действията си, тя не може да се квалифицира като нищожна поради липса на съгласие по чл.26, ал. 2 от ЗЗД, защото при тази хипотеза законът има предвид съзнателна липса на воля, а подлежи на унищожаване, съгласно чл. 31 от ЗЗД – Решение № 488 от 07.10.2003г. по гр.д.№ 11/2003г. на ВКС, І г. о. Сделка, сключена от дееспособни лица, които не са могли да разбират или да ръководят действията си, е унищожаема, а не нищожна поради липса на съгласие – Решение № 1344 от 01.08.2002г. по гр.д.№ 1864/2001г., на ВКС, ІV г.о. На основание чл.44 от ЗЗД това правило намира приложение и при едностранните сделки.

При посочената законова хипотеза на чл. 26 , ал.2 ЗЗД нищожност на сделката, поради липса на съгласие би била налице само при съзнателна липса на воля у сключващия я или при лице сключило я след като е поставено под запрещение и следователно е обявено официално за намиращо се в състояние на недееспособност или е сключена от приравнените към него малолетни лица. Липса на волеизявление е налице, когато волеизявлението е направено на шега, без реално желание за обвързване със сделката или като учебен пример.

Важно е да се отбележи, че волеизявление при мислена уговорка, че не се желаят правните последици, ще е нищожно, само ако тази уговорка е известна на адресата на изявлението.

Волеизявление, извършено при насилие, също е нищожно поради липса на волеизявление. Насилие е упражняване на физическа сила спрямо лицето или негови близки. Насилието следва да е насочено към постигане на конкретен резултат – осъществяване на външно поведение от страна на лицето за сключване на сделката. Ако принудата върху лицето е била осъществена чрез заплаха – възбуждане на основателен страх, волеизявлението е унищожаемо на основание чл. 30 от ЗЗД.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lawthoughts
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8110
Постинги: 6
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031